Jste lační
nadprůměrných
informací?

Legendární nealkoholické pivo Pito získalo prestižní ocenění „Česká chuťovka 2012“

19.10.2012 / Pivovar Samson



Českou chuťovku obdrží jen produkt, který skvěle chutná a je kvalitní

Praotec nealkoholických piv Pito po letech zase sbírá vavříny. Pivovar Samson zapracoval na nové receptuře, zcela změnil chuť a říz, lahve vyzdobil slušivými etiketami a výsledky se začínají dostavovat. Odborníci z pražského výzkumného ústavu potravinářského ocenili Pito značkou Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“.

Jak už název napovídá, hlavním kritériem je pro hodnotitelskou komisi nezávislých odborníků chuť. Nejde ale jen o ni. Experti z renomovaného ústavu berou v potaz i kvalitu, design a spotřebitelskou využitelnost produktu. Ve všech těchto kritériích Pito obstálo, a tak teď na jeho etiketu zaslouženě přibude nové logo.

„Žádný výrobek ho ale nemusí mít navěky. Protože chceme prestiž naší značky dlouhodobě udržet velmi vysoko, dvakrát do roka prověřujeme, zda kvalita zboží a služeb stále odpovídá našim představám,“ říká Ing. Josef Sléha, CSc., ředitel projektu Česká chuťovka.

Toho se ale v Pivovaru Samson rozhodně neobávají. „Naopak. Myslíme si, že naše Pito je tak skvělé, že brzy získá další ocenění a doufáme, že i přímo od spotřebitelů, kteří nám ho zatím jen hojně chválí při různých ochutnávkách. Pro nás je to výzva, abychom současnou kvalitu minimálně udrželi,“ ujišťuje obchodní ředitel pivovaru Samson David Posekaný.

Pito je běžně v obchodech v půllitrových a třetinkových zelených lahvích a jeho výhodou je kromě nízkého obsahu alkoholu i kalorická hodnota. Ta je podstatně nižší, než je tomu u řady klasických nealkoholických nápojů.

„Pito má silně charakteristickou chmelově hořkou chuť, která působí osvěživě. Svým charakterem leží mezi pivy světlými a tmavými. Základem jsou vysoce kvalitní pivovarské suroviny,“ dodává sládek pivovaru Samson Luboš Martiš.

V České republice bylo Pito poprvé uvařeno v polovině 70. let v Jihočeských pivovarech n.p. (dnešní Pivovar Samson) technologií přerušeného kvašení, která se nejvíce blíží výrobě klasického piva. Pito je nejstarším a nejznámějším nealkoholickým pivem v České republice – značka, která dala jméno celé kategorii nealko piv v České republice.