Jste lační
nadprůměrných
informací?



Vaječná revoluce v přípravě pokrmů dorazila do Česka

26.3.2013 / FRAMAGRO



Na trh přicházejí melanže a loupaná vejce

Společnost Framagro, největší producent českých vajec (skupina BEGOKON) a největší český výrobce vaječných polotovarů, uvádí na český trh nové revoluční produkty pod značkou Chytrá vejce. Doposud byly tyto produkty dostupné pouze v B2B sektoru. Nyní se budou vaječné melanže a vařená loupaná vejce prodávat na pultech českých supermarketů.

„Pro běžné spotřebitele se jedná o revoluci ve vaření. Mohou teď pokrmy s vejci připravovat jednodušeji, ale hlavně zdravěji. Hlavními výhodami našich produktů jsou úspora času při vaření, zaručená kvalita a především bezpečnost. Všechna vejce pocházejí z českých farem.   V současnosti nabízí Chytrá vejce supermarket Globus a nově také řetězec InterSpar. Dostupnost našich produktů chceme i nadále rozšiřovat,“ řekl Milan Karban, generální ředitel společnosti Framagro.

Vaječná melanž je v gastronomii dobře známým termínem, kuchaři by se bez ní v provozu dnes již neobešli. Stejně tak například hospodyňky ve Francii či Británii, které běžná vejce již prakticky nepoužívají. Vaječná melanž je jednolitá směs bílků a žloutků v přirozeném poměru, jako u klasického vejce, která zajistí dokonalé promísení a perfektní přípravu pokrmů, a to ať už jde o přípravu rychlého jídla nebo gastronomicky náročnějších pokrmů.

Vaječná melanž jsou čerstvá vejce, která se z důvodu prodloužení trvanlivosti a zdravotní nezávadnosti ošetřují pasterací. Tepelné ošetření vajec výrazně snižuje hrozbu nákazy salmonelou a bakteriemi, což u klasických vajec zaručit nelze. Tekutá vejce jsou balena v praktických obalech Elopak o objemu 250 a 500 ml – v přepočtu na vejce jde o balení po pěti a deseti kusech. Zakoupit je můžete přibližně za 28,90 Kč za 250 ml a větší balení 500 ml za 48,90 Kč.

Vařená vejce usnadňují práci při vaření, odpadá někdy nesnadné loupání a rozhodně se tak lze vyhnout nevzhledně oloupaným kouskům. K dostání budou v balení po osmi kusech za cenu cca 44,90 Kč

„Spolupracovali jsme na vytvoření nejlepšího postupu přípravy vaječné melanže a jejího skladování, ale také na vytvoření balení pro běžnou spotřebu. Tepelnou úpravou je zajištěna zdravotní nezávadnost melanže. Vařená vejce jsou připravena a následně uskladněna v ochranné atmosféře, takže je vše také naprosto zdravotně nezávadné a čerstvé. U obou produktů nehrozí ani křížová kontaminace – přenos bakterií (salmonely) ze skořápky na jinou potravinu,“ uvedla docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy, která je odborným garantem Chytrých vajec.

„Naše vejce získala certifikaci nezávislé organizace CEFF. Ta zabezpečuje jistotu pro spotřebitele, že konzumuje bezpečnou potravinu bez zbytečné chemie a přísad. Přicházíme nyní s dvěma variantami vaječných produktů pro běžnou spotřebu, do budoucna ale chceme nabídnout více variant na míru jednotlivým konzumentům a přiblížit tak vejce více jejich životnímu stylu,“ doplnil Milan Karban.

 

O společnosti Framagro

Společnost Framagro vznikla roku 1995 a je největším českým producentem vaječných polotovarů. Její výrobky jsou zpracovávány z vajec dodávaných dceřinou společností Begokon, která disponuje vlastními chovy drůbeže (Libotenice, Pohořelice, Jablonné, Opočno, Dubňany, Vejprnice, Čeperka), a tak je schopna garantovat český původ a kvalitu vajec. Objem vyprodukovaných vajec (BEGOKON) je cca 300 mil. ročně. Mezi největší odběratele vaječných produktů patří například skupina Kraft, Zeelandia, Bidvest, dále Alimpex či Delimax. Firma Framagro a.s. je též držitelem nadnárodních certifikátů jakosti (BRC, IFS).